Belgische duivenringen 2009

Recycleer (niet) gebruikte chipbuisjes uit 2008 type ringen!!

Heb je nog oude zwarte 2008 ringen over (fig 1) en zou je graag de ingebouwde elektronische chips hergebruiken in 2009, je hebt er tenslotte voor betaald, dan kan dat!

Methode 1 :

Deze is voor de hand liggend, bevestig gewoon de zwarte ringen rond een duif zijn poot, en gebruik dit net zoals je dat deed in 2008. Nadeel hier is dat de duif nog steeds twee ringen rond zijn poot heeft hangen (ballast). Daar bij wedstrijden elke gram telt, is het dus aan te raden om de duif met slechts één enkele ring te laten vliegen.

Methode 2 :

Deze is ook voor de hand liggend, gebruik de officiële 2009 type ringen (fig 2). Hier zijn het leesbaar identificatie nummer en de digitale chip in één en dezelfde ring vervat. Echter als je nog 2008 type ringen op overschot hebt, of wil hergebruiken (enkel de identificatie nummers(chip)) dan kun je ook beide methodes combineren.

De oplossing :

Je haalt de chip uit de 2008 type ringen en je bevestigt deze in de 2009 type ringen!!! Hieronder leg ik uit hoe je dat voor mekaar krijgt ...

Benodigdheden : breekmes, schoevendraaier of boor met diameter 3 mm en wat superglue (en of wat silicone).

Fig 1
Fig 2
Fig 3
Fig 4
Fig 5
Fig 6
Fig 7
Fig 8
Fig 9
Fig 10

Werkwijze : Snij met het breekmes voorzichtig de zijkanten weg van het chipbuisje (fig 3,4). Verwijder het chipbuisje volledig (fig 5). Verwijder uit de nieuwe ring (fig 2) het witte opvulsel (fig 6,7). Met de schroevendraaier of met het boortje maak je het gat onderaan de ring wat wijder (fig 8). Daarna schuif je het chipbuisje (fig 5) in de nieuwe ring. Let op de juiste montage (fig 9). Bruin kleurig deel (koperen spoeltje in chipbuisje) bovenaan! Nu nog het buisje onderaan en bovenaan evenveel laten uitsteken (fig 10).
Alvorens we de chipbuis vastzetten met superglue best even de juist aangemaakte nieuwe ring testen met je chip registratie systeem. Eenmaal getest kan je het chipbuisje vastkleven met superglue of met silicone.
Best de ruimte rond het buisje volledig opvullen met ofwel superglue ofwel silicone. Dit om te vermijden dat er vuil tussen kruipt. Voila meer dan dat is het niet.
Veel succes bij het overplaatsen van de chipbuisjes.

Verder nog veel sukses toegewenst bij het uitoefenen van de duivensport.
Voor eventuele verdere vragen en of opmerkingen kun je me contacteren op "pir [dot] michiels [at] gmail [dot] com". (voor de zekerheid, [dot] en [at] vervangen door de echte tekens.)

Disclaimer : Iedereen die de chipbuisjes op deze manier overplaatst doet dit geheel op eigen risico!